U heeft bloed bij de ontlasting dat kan best schrikken zijn. In de meeste gevallen is er niks ergs aan de hand en gaat het hier om onschuldige aandoeningen. Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Het vaststellen van de oorzaak is voor de huisarts meestal niet zo moeilijk. De huisarts zal u eerst vragen welke klachten u nog meer heeft. Daarna zal de arts u vragen welke kleur het bloed had. Is dit helderrood of had het bloed wellicht een donkere kleur? Als de huisarts antwoord heeft op deze vragen zal meestal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Zo kan de arts een aantal onschuldige aandoeningen zoals aambeien of scheurtjes in de anus uitsluiten. Heeft de huisarts u onderzocht en kan hij of zij niet met zekerheid vaststellen of het bloed dat u in de ontlasting had afkomstig is van een onschuldige aandoening dan zal de arts u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek.
De meest voorkomende oorzaken voor bloed bij de ontlasting zijn: aambeien, scheurtjes, SOA, maagdarminfectie, ziekte van Crohn, poliep of medicijngebruik. Als u last heeft van helderrood bloed dan is de kans groot dat u last heeft van een onschuldige aandoening. Helderrood bloed wijst namelijk op een bloeding dichtbij u anus. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door aambeien. Aambeien zijn opgezwollen zwellichamen rondom u anus die veel pijn veroorzaken en kunnen gaan bloeden bij de stoelgang. U kunt last hebben van inwendig en of uitwendige aambeien. Inwendige aambeien zitten zoals de naam al zegt aan het einde van u endeldarm. Uitwendige aambeien zitten rondom u anus. Om de pijn te verzachten en het bloeden te verminderen wordt er aangeraden om extra vezels te eten. Deze vezels zorgen ervoor dat u ontlasting zacht wordt. De zachte ontlasting irriteert de aambeien minder waardoor u minder pijn heeft en de aambeien kunnen genezen. Er zijn ook aambeien zalfjes op de markt om de pijn en de jeuk te bestrijden, maar als u nog steeds harde ontlasting blijft hebben zullen deze middelen niet goed werken. Het advies is dan ook om minimaal 30 gram vezels per dag tot u te nemen om de klachten te verminderen.
Heeft u geen last van helderrood bloed maar zijn het meer klonten bloed in u ontlasting dan wijst dit meestal in de richting van een ontsteking. Heeft u hier ook nog koorts bij dan is het vrijwel zeker een ontsteking van de maag of de darm. Heeft u last van donkerrood bloed en is u ontlasting zwart dan kan dit duiden op een probleem met de dunne darm en of de maag. U ontlasting is zwart van kleur doordat de maagsappen de kleur van het bloed beïnvloeden. Daarom is het voor de arts meteen duidelijk dat als u donkerrood bloed bij de ontlasting heeft of als u ontlasting zwart is dat u een probleem heeft met de maag of de dunne darm.
Darmkanker
In zeldzame gevallen kan de oorzaak ook darmkanker zijn. Voor de meeste mensen zal dat niet het geval zijn. Om er wat statistieken bij te pakken blijkt dat van de mensen die met de klacht bloed bij de ontlasting naar de huisarts gaan en boven de 40 jaar zijn maar 3% darmkanker blijkt te hebben. Bij mensen die jongeren zijn dan 40 jaar is darmkanker nog zeldzamer en komt dit maar in enkele gevallen voor.
Voordat de diagnose darmkanker kan worden vastgesteld zal er vervolgonderzoek plaatsvinden in het ziekenhuis. De huisarts zal u doorverwijzen naar een darmspecialist. Deze zal voor u een kijkonderzoek inplannen in het ziekenhuis. Het kijkonderzoek of scopie zal gedaan worden aan de hand van een slang waar een klein cameraatje op gemonteerd is. De slang zal inwendig via u anus worden ingebracht hiermee kan de arts aan de hand van het cameraatje zien of u darmkanker heeft. De scopie duurt maximaal 20 minuten en alleen op deze manier kan er uitsluitsel gegeven worden op de vraag of u darmkanker heeft of niet.
Hoewel de kans klein is dat u darmkanker heeft raden wij u altijd aan u huisarts te raadplegen als u bloed bij u ontlasting heeft. Wacht hier niet mee maar neem dit serieus.